Quantcast
Channel: Grön stad – gatsmart.eu
Viewing all 177 articles
Browse latest View live

Kolonilott

$
0
0

Det händer, när det debatteras stadsutveckling och brist på bostäder, att folk tycker att koloniområdena borde rivas och ge plats för nya bostadshus. För att så få har tillgång till lotter och det råder bostadsbrist. Men det finns andra ytor att bebygga än parker och koloniområden. Till exempel gammal industrimark, som Cementa vid Liljeholmen här i Stockholm. Det är viktigt att grönytor bevaras i staden. I Stockholm är det också så att kolonilottsområderna är öppna så att alla, de som vill kan ströva runt och kika över staket och häckar in på odlingarna. De som odlar gör det också för att det ska vara vackert för dem som knallar förbi. Som härom kvällen i Norra Tanto koloniområde. Vet inte vem som har den här lotten och stugan. Men den är fantastiskt vacker och gör mig glad :)
image

The post Kolonilott appeared first on gatsmart.eu.


Fler kolonilotter

$
0
0

Karlbergsbro koloniområde på Kungsholmen invigdes 1909 och var då ett av flera koloniområden i en arbetarstadsdel full av industrier. I dag finns bara Karbergsbro med sina 19 lotter kvar. Staden expanderar och bostadshusen kryper närmre. Men växer gör koloniområdet oxå. Stockholms stad upplåter ny mark, på en gammal parkeringsplats intill anläggs nu åtta nya lotter :) ett superbra sätt att utnyttja den här typen av döda ytor som annars inte används till nåt eller dom på sin höjd blir en snutt gräsmatta.
image

The post Fler kolonilotter appeared first on gatsmart.eu.

Naturhistoriska Odla staden

$
0
0

Nu i sommar gör jag inlägg på Naturhistoriska riksmuseets Facebooksida. En ära att få representera en sådan gedigen institution. Denna vecka skriver jag om ringblommor.
image
Förra veckan om vattenbarer till humlorna
image

The post Naturhistoriska Odla staden appeared first on gatsmart.eu.

Parkernas dag

$
0
0

Föreläsningssäsongen har tagit fart :) i dag på Kungsholmens Stadsodling i Fredhäll. Parkernas dag fint ordnat av Leila och Sofia från stadsdelsförvaltningen, som oxå startat flera av odlingarna. Särskilt roligt att prata odling på Kungsholmen eftersom det var där jag växte upp och började odla :) Heja Kungsholmen!
image
image

The post Parkernas dag appeared first on gatsmart.eu.

Höstens stadsodlingsvandringar

$
0
0

Snart är det dags för några av höstens odlingsvandringar som anordnas i samarbete med ABF. Välkomna!

PERENNER I PARKEN
Vi besöker Perennparken i Skärholmen där Piet Oudolf, en av världens främsta trädgårdsdesigners anlagt en fantastisk perennpark tillsammans med Matson, som bland annat ritat Drömparken i Enköping. Jag berättar hur parken planerats, vilka perenner som använts och ger inspiration till den egna odlingen, i rabatten eller på balkongen.
Lördag 3 september kl 14.00 | 100 kr | Skärholmen

ÄTBARA PARKEN
Braxenparken i Fisksätra är Stockholms enda ätbara park, där frukt- och bärträd ersatt prydnadsbuskar och träd. Jag förklarar hur parken är anlagd enligt skogsträdgårdens principer, där man inspireras av skogens funktioner och skapar en egen odling för husbehov med minimal arbetsinsats.
Skogsträdgården bygger på permakultur.
Torsdag 8 september kl 18.00 | 100 kr | Fisksätrastation

SKOGSTRÄDGÅRD
Skogsträdgård är ett hållbart sätt att anlägga odlingar med ät¬bara perenner som bygger på skogens principer där olika väx¬ter stödjer varandra på ett sinnrikt vis. Jag berättar och ger handfasta tips om hur du själv kan anlägga en skogsträdgård.
Lördag 10 september kl 14.00 | 100 kr | Universitetet (T)

STADSODLING
Koloniträdgårdar, stadsodlingar och grannodlingar, hur blir man kolonist? Och hur startar men en egen stads- eller grannodling?
Jag ger en historisk överblick, funderar kring framtiden och ger handfasta tips. Vi promenerar i Tantolunden och i Högalidsparken.
Lördag 17 september kl 14.00 | 100 kr | Hornstull, Tjoget

Perennparken Skärholmen ©Ulrika Flodin Furås

Perennparken Skärholmen ©Ulrika Flodin Furås

The post Höstens stadsodlingsvandringar appeared first on gatsmart.eu.

Piet Oudolf Perennpark

$
0
0

Sensommarens första guidetur. Jag visade Perennparken i Skärholmen – ett mästerverk gömt mellan hyreshusen. Nederländaren Piet Oudolf, som ritat parken på uppdrag av Svenska bostäder, säger att han vill skapa drömlika, dimmaktiga miljöer, han jobbar mycket med olika gräs, tåtel, miskantus, Calamagrostis och skapar en prärie. Strukturen är viktig, även på vintern ska det vara vackert. Perennerna är som färgglada öar och får självså sig. Ljuvligt vacker är denna park.

image

Så här såg den ut i dag. Mer bilder från ett par år sen finns här

The post Piet Oudolf Perennpark appeared first on gatsmart.eu.

Fixar med pallkragar

$
0
0

Havtorn med galet mycket bär flyttas runt. Fix inför JM:s stadsbyggnadsdag. Bygger upp en tillfällig odling på en byggplats i Solna.
image

image

The post Fixar med pallkragar appeared first on gatsmart.eu.

Renfana

$
0
0

Renfana Ulrika Flodin Furås

Renfana Ulrika Flodin Furås


Den är en av mina favoriter. Fantastisk vackra färger. Tålig och tålmodig.

The post Renfana appeared first on gatsmart.eu.


Packar rekvisita till Bokmässan

$
0
0

I år har delen Kök och trädgård Stadsodling som tema, då känns det extra viktigt att Koloniträdgårdsförbundet är med. Temat på hela Bokmässan är Yttrandefrihet. Viktigt det också. Väver ihop de bägge temana – att odla i staden är demokrati, som är en förutsättning för yttrandefrihet. Odla demokrati alltså, dom mina kompisar på Boodla gör med sin Demokratiodling.
Välkommen att hälsa på oss i kolonin om du är på Bokmässan i år. Vi finns vid Trädgårdsscenen.

Bokmässerekvisita Ulrika Flodin Furås

Bokmässerekvisita Ulrika Flodin Furås

The post Packar rekvisita till Bokmässan appeared first on gatsmart.eu.

Parkeringsplats blir kolonilotter

$
0
0

På Kungsholmen förvandlas asfalt till nya kolonilotter :) Läs om det och mycket mer i höstnumret av Koloniträdgården. Är du på bokmässan kan du komma förbi Koloniträdgårdsförbundets monter vid trädgårdsscenen och få ett eget ex, eller skicka ett meddelande. Farbror Grön tipsar om recept, Dante Hellström fortsätter serien om ätbara perenner som illustreras av Malin Lobell och vi besöker keramikern Mia Blanches odlingslott. Med mera :)
image

The post Parkeringsplats blir kolonilotter appeared first on gatsmart.eu.

Purjolök och grönkål i hink

$
0
0

Tips för den lilla balkongen: purjolök och grönkål i hink. Snyggt och gott. Kan skördas jättesent på säsongen och grönkål smakar till och med bättre efter att den frusit.
image

The post Purjolök och grönkål i hink appeared first on gatsmart.eu.

Höstfix på grannodlingen

$
0
0

Höstfix på grannodlingen. Vi sätter vitlök (germidor) och rensar. Snart lägger vi oxå löv över alltihopa. Löven ger bra struktur till jorden. Förutom löven tillför vi biokol, som är jordens reservbatteri. Överflödig näring som annars skulle spolats bort binds i biologen så att växterna kan använda jorden när de behöver den.

image

Grannodlarna Rebecka och Sanna.

The post Höstfix på grannodlingen appeared first on gatsmart.eu.

Alliumplantering i Berusade trädgården

$
0
0

Solig nästan nästan varm dag, sista oktober. Sätter allium och krokus i Berusande trädgården. Rensar och planterar. Det går undan, i dag hjälpte Elin, min praktikant, till. Filosoferade över eklöv. Ovanför planteringen finns en stor ek som börjat fälla sina löv. Rafsar ihop dem och lägger på surjorden. Hur känsliga är växterna om jordens pH förändras? (Eklöv gör jorden surare) funderar vidare. Detta är en rolig del av odlandet. Att tillsammans prata om grejer som detta. Saker man stöter på. Hur mycket eklöv krävs för att jorden ska försuras? PH-värdet i jorden påverkar olika växters förmåga att ta upp näring. Hittade en intressant bok också :) the drunken botanist. Och lökplanteringen, ser särskilt fram emot att stäpplöken Allium Christophii kikar upp. Den är en fantastiskt vacker lök, vars svagt silverlila boll är som en exploderande jättemaskros. Blombollarna kanske är bortåt 15 centimeter i diameter. Hittade en drös sådana hos Klostra.
image

image

The post Alliumplantering i Berusade trädgården appeared first on gatsmart.eu.

Stadsbruk på besök i regnet

$
0
0

Vi, Farm Urbano, för dagen Christina Schaffer, Lotta Näslund och jag, träffade Martin Berg, projektledare för Stadsbruk, Göteborgs kommun. Han berättade om massor av schysst Göteborg har på gång. Kan konstatera att Götet äger när det gäller stadsodling. Lotta visade Trädgård på spåret i novemberregnet :) med på mötet var också Gatsmarts praktikant Elin Moberg från Linköping.
image

The post Stadsbruk på besök i regnet appeared first on gatsmart.eu.

Jordförbättring och odlingslimpa

$
0
0
jordärtsskocka ©Ulrika Flodin Furås

jordärtsskocka ©Ulrika Flodin Furås

Under de senaste dagarna har vi fixat i Naturhistoriskas Odla staden. Vårlökar har planterats och vi har skördat en hel del, rotselleri, purjolök, zucchini, paprika jordärtskockor, bland annat den vita sorten Bianca som också får vackra gula blommor sommartid (en ny sort för min del, ska bli kul att se hur den smakar :). Och en hink gröna tomater som får mogna inne. In åkte också fyra physalisplantor. De får bo i fönstret i vinter, där de kommer fortsätta ge frukt. Just när vi var färdiga kom minusgraderna krypande…

Jorden förbereddes för våren – löv lades på odlingarna, även i balkonglådorna. Vi la också på blad av uppländsk vallört, som ger prima näring till jorden. Löven ger också näring och jorden får en toppenstruktur. Vill man att löven ska förmultna snabbare i vår, kan man vattna på löven, så går det lite fortare. Nässlorna las, tillsammans med annat ogräsrens, i en svart sopsäck, där alltsammans får förmultna (så att frön och rötter inte sprider ogräset) tills i vår, då vi blandar ner det i jorden innan vi planterar. Av olika skäl har vi ingen kompost på Naturhistoriskas innergård, så vi använder andra metoder för att ta till vara på det gröna. Odlingslimpa är ett annat, där man använder sådant som annars åker i komposten.

Vi började alltså också bygget av en odlingslimpa. Först gjorde vi en ram till odlingslimpan med hjälp av stockar. Stjälkarna/stammarna och bladen från jordärtsskocka, tomater, solros, libbsticka med mera klipptes i delar som vi la i botten, ovanpå detta strödde vi jord från sommarens krukodlingar och sedan ett lager med vallört och löv löv löv. På detta lade vi sedan mer jord, så att inte löven blåser bort. I vår lägger vi på ett lager jord och blandar med det översta skiktet. Förmultningsprocessen i odlingslimpan värmer jorden så att man kan börja odla lite tidigare i vår. Bara en sån sak :) känns bra i novembermörkret.

löv odlingslåda ©Ulrika Flodin Furås

löv odlingslåda ©Ulrika Flodin Furås

odlingslimpa©Ulrika Flodin Furås

odlingslimpa©Ulrika Flodin Furås

höst odla staden©Ulrika Flodin Furås

höst odla staden©Ulrika Flodin Furås

The post Jordförbättring och odlingslimpa appeared first on gatsmart.eu.


Grönt på Sthlm Food&Wine

$
0
0

Mat- och vinmässan Sthlm Food&Wine pågår just nu på Stockholmsmässan. Vi, det vill säga Farm Urbano (en relativt nystartad grupp stadsodlare jag ingår i) fick frågan om vi ville bygga en grön idémonter – och det ville vi såklart. Den byggdes under snöstormsdagarna, rätt skönt att trädgårdera inne då. Men stopp i Stockholmstrafiken gjorde att vi inte fick fram alla växter till montern. Gatsmarts praktikant gjorde en heroisk insats och transporterade två över meterhöga och omfångsrika Physalisplantor på tunnelbana och tåg. Vilken hjälte! Jag frågade henne hur hon fixade det. Man kan säga att Stockholm hjälpte till. När hon kånkade och bar kom hjälpsamma medresenärer till undsättning. Härligt! När mässan är över flyttar physalis, sallat och annat in på fönsterbänken.
image

The post Grönt på Sthlm Food&Wine appeared first on gatsmart.eu.

Bella Linde och Elin Unnes i Grönsakslandet :)

$
0
0

Lyssna till Grönsakslandets angelägna poddavsnitt om stadsodling, stadsjordbruk och att vi alla borde odla mer mat. Inspelningsplatsen är Spritmuseum :) DE talar om att vi kan odla massor på liten yta, att vi inte ska fortsätta bebygga vår åkermark, utan istället välja andra ytor. Och att en odling i staden handlar lika mycket om den sociala gemenskapen som att odla sin egen mat. Om man skulle kunna odla under en del av sin arbetstid? Ja, självklart – jag tycker att fyra timmar arbetsdag och resten av dagen till odling vore primus :)

Grönsakslandet

image
Spritmuseum i somras.

The post Bella Linde och Elin Unnes i Grönsakslandet :) appeared first on gatsmart.eu.

Nytt nummer av Koloni

$
0
0

På kansliet dunsade det in en kartong från tryckeriet med senaste numret av Koloni. Särskilt härligt så hör års, att bläddra i den är som att kliva tillbaks in i sommaren. Läs om ätbara blomlökar, hur man gör vinäger och om påhittiga odlare. På omslaget bjuder floristen och trädgårdsmästaren Mikael Johansson in till kolonin. Till vardags driver han blomster- och livsstilsbutiken Flowergarden Sthlm. Medverkande skribenter är bland annat Susanna Rosén, Dante Hellström och Johannes Wätterbäck. Vill du testa detta nummer av tidningen kan du mejla mig på: ulrika@uhskribent.se
image

The post Nytt nummer av Koloni appeared first on gatsmart.eu.

Guideturer och visningar i vår och sommar

Esta es una Plaza gerillaodling som blev älskad park

Viewing all 177 articles
Browse latest View live